Vanaf 2006 wordt in Haarlem Hofjesstad de Haarlemse Hofjeskrant met groot succes uitgegeven. Het concept werd bedacht door Willem Brand, die als journalist/fotograaf verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de inhoud ervan. Mede dankzij de giften, donaties en advertentie-inkomsten wordt uitgave mogelijk gemaakt. Lees verder onder kopje Donateurs.

Vanaf mei 2011 is de krant ondergebracht in stichting de Hofjeskrant. Het bestuur geeft Willem Brand de opdracht jaarlijks minstens drie uitgaves te produceren en te verspreiden. De krant verschijnt in een oplage van 10.000 en wordt gratis aangeboden via een groot aantal supermarkten en winkels in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Overveen.

De doelstelling van de stichting is de gemeenschap te laten delen in ervaringen van bewoonsters en bestuurders binnen deze bijzondere leefgemeenschap. Daarnaast is er aandacht voor de hofjes als cultureel en architectonisch erfgoed, mede gekoppeld aan actuele evenementen zoals de Open Monumentendagen, het Korenlint, het Verhalenfestival Kennemerland of de Koorbiƫnnale.


 

 

   



Leuk dat u een kijkje komt nemen. Het eerste hofje dat ik bezocht, was in mijn jongensjaren en lag op steenworp afstand van mijn ouderlijk huis in de Stuurmanstraat in Scheveningen.
In de Lammers stichting bezorgde ik af en toe een gebakken visje bij tante Sien. Zij was de zus van de eerste vrouw van Willem Toet, mijn opa die ik helaas nooit gekend heb en naar wie ik ben vernoemd.

Oma Teuntje, die bij ons inwoonde, voelde zich verantwoordelijk voor de zussen van Willems eerste vrouw.. De omstandigheden in het hofje waren begin jaren zestig best armoedig... maar dat er geen behang op de muur zat, dat kan ik me echt niet meer herinneren.
Ik woon nu al meer dan twintig jaar in hofjesstad Haarlem. Nee, niet in een hofje.

groet en wie weet tot mails/ziens

Willem Brand